Spring til indhold

Endoskop - Industriel

Nogle gange er der bare ingen vej udenom.

Man kan ikke med briller, spejl, lup eller mikroskop komme ind og se det man gerne vil se. Her kan et endoskop være løsningen.

Man kan billedlig talt sige at man fører øjet ud i spidsen af et tyndt rør, og oveni købet kan føre lys med sig frem.

I industrien kan et professionelt endoskop benyttes til mange forskellige opgaver til ind- og udgangs- kvalitetskontrol, service og forebyggende vedligehold. Typiske anvendelsesområder er inspektion af generatorer og turbiner på kraftværker, vedligehold og produktion af biler, fly og skibe, produktionsdele hos maskinproducenter, inspektion af husmure/etageadskillelse,  havari osv.

Endoskoper og boroskoper benyttes også indenfor den lægefaglige verden, men i modsætning til de industrielle skal disse kunne autoklaveres og steriliseres.

Med mindre man præcist ved hvad man går efter kan det være lidt svært at vælge hvilket endoskop og hvilke faciliteter man skal vælge. Derfor har vi lavet en guide til beskrivelse af de forskellige muligheder.

Derfor har vi lavet en guide der kan benyttes til valg af endoskop samt en teknisk beskrivelse af et endoskop.

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

-

 

Muligheder med endoskop

Vi har et hav af forskellige varianter på programmet.

-  Starter kit med endoskop, spejlrør og kuffert
-  Miniature fiber endoskop fra 0,7 mm i diameter
-  Multihead. Stift hvor synsretningen kan drejes i alle retninger
-  Modulære endoskoper
-  Fleksible med eller uden artikulation
-  Videoendoskoper som stive eller fleksibel
-  Videoendoskop med skærm i mobil kuffert.

 

video endoskop
endoskop med artikulation

Hawkeye Endoskop

Hawkeye er en serie af standard endoskoper leveret som stive, fleksible eller som videoendoskop.
Serien er typisk lagervare og ikke ordre produceret som mange andre, hvilket reducerer leveringstid og pris.

Hawkeye Pro Endoskop

Stift endoskop.

En serie af stive endoskoper med diameter fra 1,85 mm og op til 6,35 mm med forskellige længder. De leveres typisk som starterkit, i en kuffert indeholdende endoskop, spejlrør, lyskilde og rensekit.

Benyttes spejlrøret der passer ned over endoskopet er synsretningen 90° til siden fra endoskopets spids. Spejlrøret kan roteres hele vejen rundt 360°.
Uden spejlrør er synsretningen lige frem eller 0°.

Lyskilden er som standard en "Mag-lite", der skrues på endoskopet og fungerer som håndtag. Denne er udmærket hvis der ikke skal oplyses for store områder. Som option kan man købe en ekstra stærk lyskilde, en SuperNova Xenon lampe der giver 8 gange så stærkt lys som Mag-lite, og kan derfor benyttes til at oplyse større hulrum. Begge er batteridrevet.

stift hawkeye endoskop
Microslim 1,85 mm diameter

Superslim

2,40 mm diameter
Slim 4,20 mm diameter
Hardy 6,35 mm diameter

Stift endoskop med kamera

De stive endoskoper fra Hawkeye kan leveres med et kamera der kan monteres på endoskopet.
Kameraet kan leveres i flere forskellige versioner med analog VGA-signal der kan føres til en monitor eller et digitalt signal der via USB kan tilsluttes en PC. Alternativt kan der leveres et håndapparat som vist til højre, der kan vise billedet og lagre billeder og video på SD kort.
Ved denne sammensætning er det vigtigt at have ekstra godt lys. Derfor anbefales der som minimum en SuperNova Xenonlampe eller bedre en ekstern 220V forsynet lyskilde, der er forbundet med et fiberkabel (som vist til højre).

Fleksible endoskoper

I serien fra Hawkeye er der to versioner af fleksible endoskoper, -med og uden artikulation. Artikulation betyder at endoskopets spids kan styres i to retninger fra endoskopets håndtag.
Begge leveres med kuffert med en SuperNova Xenonlampe for bedste belysning, 90° spejl og rensekit. Begge endoskoper har 18.000 fibre i den fleksible del.

Endoskopet Flexible uden artikulation har en såkaldt "Gooseneck" lysfiberbundt, som betyder at den fleksible del kan formes før den indføres i hulrummet. Endoskopet har en diameter på 7,9 mm og en længde på 1 meter.
I endoskopets spids kan der monteres et 90° spejl med samme diameter 7,9 mm så man kan se 90° til siden.

Endoskopet Flexible Pro med artikulation har en diameter på 5 mm og en længde på 80 cm. Artikulation har stor nytte når endoskopet skal føres omkring hjørner eller der skal ses i forskellige retninger.

I stedet for de batteridrevne lyskilder kan der via lysleder tilsluttes en ekstra stærkt 220 V forsynet lyskilde.

Fleksible video endoskoper

Når det drejer sig om et fleksibelt endoskop giver det ingen mening at montere et kamera på endoskopet da dette vil give en dårlig kvalitet, fordi man så skal se igennem fibrene.

Derfor er den bedste løsning når endoskopet skal være fleksibelt at kameraet er monteret i endoskopets spids og overførslen af signalet er derfor elektrisk. Det siger sig selv at kameraet skal være et lille et af slagsen men der er blevet plads til et kamera med 640*480 pixels.
Videoskopet findes i  4, 6 eller 8 mm diameter og i længder op til 6 meter med ingen, 2 eller 4 vejs artikulation.

Videoskopet leveres med et 3,5” håndholdt display/lager, hvor billederne fra endoskopet kan vises og lagres på SD kort som billeder eller videosekvens. Der kan også leveres en PC-løsning, hvor kameraet tilsluttes en PC, der benyttes som visning og lager for billeder og video. Det håndholdte display har en analog videoudgang.

Som tilbehør til Hawkeye endoskoper findes dele som:
- Ekstra stærk belysning via lysleder ved 150 W justerbar halogenlampe
- Adapter til digitalt fotografiapparat eller video
- USB eller firewire kamera for tilslutning til PC
- Analog kamera for tilslutning til monitor
- 90° okular

lyskilde til endoskop

Hawkeye endoskop præsentation

Video fra videoskop

Præsentation af Hawkeye Shoot Kit

Riffel inspektion med Hawkeye