Spring til indhold

Sparetips til trykluftanlæg

Efterfølgende 10 sparetips til besparelser på brugen af trykluft er naturligvis kun til inspiration og det er ikke alle tips der giver mening i alle tilfælde. Det bedste tips vi kan give er naturligvis at investere i et af vores trykluftflowmålere, se nederst, for at kunne følge ændringer i trykluft forbruget før og efter der laves tiltag for besparelser.

Se link vore flowmålere til trykluft

Se link til  vore ultralyds lækagesøgere

Sparetips til trykluftanlæg"

Sluk for maskiner eller sektioner der ikke bruges

En simpel manuel eller motorventil kan spare dig tusindvis af kroner. Sørg for at trykluften ikke går tabt ved lækager eller maskiner der står i tomgang. Et flow meter kan hjælpe til at bestemme hvilke dele der forbruger luft.

Brug køligt, frisk og ren luft

En kompressor konverterer 90% af sin effekt til varme. Det betyder at kompressorrummet opvarmes og kompressoren bruger mere energi ved at komprimere varmere luft.
Der er ca. 1% energi besparelse ved at komprimere 3°C køligere luft.

Invester i et effektivt kontrolsystem

Få indsigt i dit trykluftforbrug / profil, så du kan optimere din kompressors kontrolsystem. Spørg en luft specialist om at få lavet en luftrevision og lave en forbedringsplan baseret på resultaterne.

Tænk på den nødvendige luftkvalitet

Ren trykluft er vigtig for levetiden på din kompressor installation.Vælg omhyggeligt den rigtige kvalitet for de specifikke processer, hvis det er muligt.En højere luftkvalitet betyder højere energiomkostninger.

Reducer tiden i tomgangsdrift

Strømforbruget i en kompressor i tomgangsdrift koster 10-35% af forbruget under belastning. Ved et forbrug over 80% af kapaciteten, kan tomgangsdriften betragtes som effektiv.Vælg det rigtige styresystem.

Håndter dine lækager

Generelt er der 20-40% lækage i en trykluftinstallation. VP-Vision kan bruges som et allround lækage kontrolsystem og hjælpe dig med at rangere lækagerne og potentiel besparelse. Et yderst vigtig sparetips er at investere i en ultralyd lækagesøger for at finde lækagerne, se nederst.

Balancer dit system

Er din kompressor overdimensioneret? I nogle tilfælde er kompressoren større end nødvendigt, f.eks efter ændringer i produktionen. Tilbagebetalingstiden for investering i en mindre kompressor er ofte kort.

Reducer trykket

En tryk reduktion på 1 bar giver en besparelse på 7% på energiforbruget. Invester i trykregulatorer i hvert produktionsområde, brug bufferbeholdere og reducere tryksvingninger i dit netværk.

Tænk på alternative energiformer og anvendelse

Trykluft er 8 gange dyrere end elektrisk strøm. Men komprimeret luft er ofte brugt, simpelthen fordi den er til stede. VPFlowScope giver indsigt i brugen og hjælper dig med at vælge den rigtige løsning.

Vælg den rigtige rørstørrelse og materiale

Et veldimensioneret rørsystem er afgørende for at begrænse tryktab. Jernrør har tendens til at ruste. Små rør skaber tryktab. Brug passende vinkel bøjninger på hovedstrengen for at reducere tryktab.

Det var 10 sparetips til reduktion af spild i forbindelse med trykluftsystem.

Klik på en af de ovenstående ikoner for at lære mere om VPFlowScope flowmåler der er dedikeret til måling af flow på trykluft, eller Sonaphone elektronisk ultralyds lækagesøger der benyttes til at finde store og små lækager der findes i stort set alle trykluftanlæg. Der er mange penge at spare ved at eliminere utætheder.